Nr. 999 | 18.04.2015 | Ziar fondat si condus de Cosmin Pigui

Doi preoţi şi-au făcut ciupercărie

Autor: Ceuranu Irinel | 00:01, 14.10.2011 | 25.727 Vizualizari | 19 Comentarii

Un preot din Stoina şi unul din Vâlcea s-au asociat punând pe picioare singura ciupercărie din judeţul Gorj. În timpul liber, slujitorii Domnului lasă deoparte sutana preoţească şi muncesc pentru a avea o producţie cât mai bună de ciuperci. Şi-au construit o hală în Stoina în care au investit în jur de 50.000 euro şi cultivă ciuperci pe o suprafaţă de 250 metri pătraţi, oferind pe piaţa din Dolj cele mai bune ciuperci. Cultivarea ciupercilor este însă una foarte dificilă, fiind obligatorie îndeplinirea a numeroase condiţii, iar toţi cei care au venit să se intereseze cum ar putea, la rândul lor, să-şi facă o ciupercărie, s-au răzgândit.

Un articol în ziarul bisericesc „Lumina” despre cultura ciupercilor a fost îndeajuns pentru a-l convinge pe părintele Ion Roman din Stoina să se apuce de cultivarea ciupercilor. „Am început să mă interesez, am mers la câteva ciupercării din ţară să văd, şi în felul acesta am dobândit ceva informaţii legate de camerele de cultură. N-a fost foarte simplu, pentru că nu e domeniul meu. Am învăţat anumite lucruri, dar nici acum nu le stăpânesc total. M-am asociat cu bunul meu prieten şi coleg de clasă Ciprian Sârbu, şi el tot preot, şi împreună facem tot”, spune preotul începutul afacerii cu ciuperci. Punând mai presus munca şi familia, părintele recunoaşte că a fost dificil. „Profesia mea  este de preot, aici fac pentru că mi dragă ţara, respect munca părinţilor şi am încercat să fac un altfel de agricultură”, adaugă preotul gorjean care oficiază slujbe la Biserica „Sfântul Nicodim” din Craiova.

Pentru că partenerul de afaceri, părintele Sârbu n-a dispus de teren, ciupercăria s-a făcut la Gorj. În plus, susţine parohul, „aici e forţă de muncă uşor de găsit, pentru că a fost zonă petrolieră, au lucrat mii de oameni, iar acum aproape niciunul. Trebuie să recunoaştem, oamenii s-au şi boierit puţin şi nu vor să muncească. 80% din procesul de producţie îl facem noi, familia, iar ajutoare luăm atunci când e strict nevoie”.

Compost din Ungaria

Începută în 2009 şi finalizată în 2010, când a intrat în producţie, ciupercăria cere sacrificii. „Este o cultură grea, investiţie foarte mare şi probabil din cauza asta puţină lume hotărăşte să facă aşa ceva pentru că amortizarea investiţiei se face în 5-6 ani de zile. Nu e uşor, este destul de dificil, pentru că trebuit să ne informăm, să studiem cărţi de specialitate”, mai spune preotul. Elementul principal în cultura de ciuperci îl reprezintă compostul însămânţat cu miceliu. Pentru că în ţara noastră calitatea acestuia lasă de dorit, preoţii îl cumpără din Ungaria, având la adresa ungurilor numai cuvinte de laudă. Compostul este apoi aşezat pe rafturi şi se începe aplicarea tehnologiei specifice de ciuperci, în sensul că se aşează turba, adică stratul acoperitor. De asemenea, o perioadă de 7-8 zile se udă cu o anumită cantitate de apă, după un grafic şi în anumiţi parametrii termici, supraveghindu-se umiditatea, CO2, altfel spus totul este monitorizat de o cameră de comandă semi-automatizată.

Un ciclu de cultură are vreo 3-4 valuri de culegere a ciupercilor. Preotul susţine că „am avut şi valuri bune, şi valuri mai puţin bune, pentru că fiind la început n-am obţinut eficienţa maximă, dar încet-încet începem să obţinem randamente din ce în ce mai bune”, ajungând acum la al şaptelea ciclu de producţie. Preotul Roman spune că actuala cameră de cultivare a ciupercilor are o capacitate de 20 de tone de compost, putându-se face până la 6-7 culturi pe an, iar noi cultivăm de patru ori pe an pentru că vara este dificil. Totodată, o cameră de cultură produce o lună, iar alta stagnează, incubează motiv pentru care nefiind continuitate, ciupercăria nu poate aproviziona supermarketurile.

„Producătorul este cel mai oropsit om într-un circuit”

O dată încheiat ciclul de producţie, de la Stoina pleacă tone de ciuperci Champignon către Dolj, dat fiind faptul că este mult mai aproape Craiova de Stoina, faţă de Târgu-Jiu. Surprinzător, piaţa de desfacere este una destul de bine dezvoltată, motiv pentru care ciupercile preoţilor sunt vândute la piaţa din Craiova, la câteva pizzerii din capitala Olteniei, dar şi la diverse depozite en-gross. Din acest punct de vedere, preotul Roman nu-şi face griji, afirmând că „atâta vreme cât foarte multe ciuperci se importă din Polonia şi Ungaria, înseamnă că producătorii români nu fac faţă cererii din România. Foarte multă ciupercă pe piaţă este de import”. În tot acest circuit, părintele susţine că „producătorul este cel mai oropsit om într-un circuit de la a produce marfa până la o vinde”. „Ciuperca este un produs scump, se produce scump, dar având un randament bun, poţi să ai un profit”, mai adaugă cultivatorul din Stoina.

„Respectul pentru muncă a fost pe primul plan”

Cultivând ciuperci mai mult din pasiune, părintele are propria ideologie care l-a ajutat să reuşească şi să aibă succes în afacere. „La mine în familie s-a muncit. Respectul pentru muncă a fost pe primul plan. Mereu am grijă să depăşesc lucrurile pe care le-am făcut bine altă dată. Sufăr însă când văd că la ţară s-au înfiinţat aprozare, că oamenii nu mai cultivă legume în gospodăria proprie, sufăr când văd că la ţară nu se mai cresc animale şi cumpără lapte de la supermarket, sufăr când văd că îşi cumpără oul de la supermarket. Am învăţat poporul să fie leneş, să primească ajutoare şi să nu muncească. E mai ieftin să stai la cârciumă”, afirmă preotul. Că totul se face cu pasiune o subliniază Ion Roman care susţine că „legătura mea este puternică cu glia, nu este o obligaţie pentru mine, este o plăcere. Sunt foarte atent la toate detaliile, iar când am nelămuriri, apelez la tehnologul şi prietenul meu Niculae Stan de la Bucureşti”.

 „Şi rugăciunea ajută la cultura ciupercilor”

Chiar dacă între religie şi ciupercă nu este nici o legătură, părintele Roman este de părere că „şi rugăciunea ajută la cultura ciupercilor pentru că preocuparea mâinilor există şi cea a gândurilor şi rugăciunea ne-ajută”. Până la rugăciune însă, preoţii au luat în calcul şi varianta accesării fondurilor europene pentru realizarea ciupercăriei. „Cu fondurile europene nu am reuşit să facem mare lucru pentru că pe cultura de ciuperci ai nevoie de o suprafaţă foarte mare de producţie, ceea ce înseamnă investiţie foarte mare. Trebuia să vin cu investiţie dublă şi sunt multe lucruri pe care ţi le cer fără rost, studiul geo al terenului, topo, cheltuieli pe care eu, pentru că mi le-am făcut singur, n-a fost nevoie să le fac”, spunea părintele. Deşi şi-a făcut specializarea în domeniu în speranţa că ar putea accesa fonduri, parohii s-au răzgândit şi au renunţat din cauza birocraţiei. Nu-i deranjează însă întrucât spune Roman „să ştiţi că mi-e mai bine aşa”.

Reuşita părintelui a stârnit şi interesul altora care au venit să vadă în ce constă cultivarea ciupercilor. „M-au vizitat foarte mulţi care au fost interesaţi de cultura de ciuperci, însă din cei care m-au vizitat niciunul n-a început să facă investiţia asta”, mai spunea preotul. În final, părintele din Stoina recunoaşte că „am avut şi eşecuri şi părţi bune; a fost căldură şi a fost o boală a compostului, şi asta a dus şi la pierderi, dar ni le asumăm pe toate”.


chimbeschi ion | 15:29, 21.10.2011

Nu vreti sa extindeti afacerea si sa angajati un tehnolog care sa va asigure randamente maxime?Eu sunt dispus sa va ajut, incheind un contract de colaborare.
Tel.0757182056

Sergiu Pacurar | 05:59, 08.12.2011

Buna Ziua .as vrea sa ma apuc si eu sa cultiv ciuperci in sistem familial si nu stiu cum.va rog frumos sa ma ajutatzi si pe mine cu catebva sfaturi ..va multzumesc si bafta in continuare

Ioana Tudor | 16:44, 09.02.2014

Carti, CURS de ciupercar, consultanta. http://www.totuldespreciupercoi.blogspot.ro

Capraru valentin | 07:48, 09.12.2011

Felicitari!
Se poate vizita hala de productie pentru exemplu de urmat?

dragos mirel | 15:49, 01.01.2012

Ati facut o afacere rentabila,nu va avintati sa va angajati asa zisi tehnologi ex.cel de sus care a dus in faliment ciupercaria de la Lugoj.Suces in continuare!!!

ion | 09:15, 03.01.2012

Cum ai ajuns la aceasta concluzie,au falimentat datorita faptului ca fara tehnolog este greu, daca nu te pricepi , dai faliment.Tehnologul trebuie si platit pentru munca prestata, nu mintit.Iacata ca tehnologul a castigat procesul la tribunal, TYM STYLE LUGOJ al carei administrator este vestitul CALIN DOBRA din Lugoj, fost subprefect de Timis, va trebui sa-mi plateasca banii cuveniti.La mai mare stimabililor.

ion | 08:16, 03.01.2012

La faliment a dus ciupercaria de la Lugoj administratorii, care au pus mai presus de tehnolog un individ care trebuia sa faca ce trebuia sa faca un paznic si nu ce vrea el.

Ioana Tudor | 17:58, 02.04.2012

Da, candva am fost sunata si eu de parintele Roman. Ma bucur ca a reusit. Pentru cei ce doresc sa inceapa sa cultive exista cartea CHAMPIGNON, la 27 lei. Nu se poate face nimic fara documentare. Ciupercaria trebuie condusa de proprietar. Tehnologii sunt mare parte aparuti ,,ca ciupercile dupa ploaie” si ce stiu ei este apa de ploaie. Foarte putini sunt buni si seriosi. Ma suna sa ma intrebe cum pot sa obtina Atestatul pentru a profesa ca tehnologi. Vezi si http://www.ciupercile.ro Totul desore ciuperci du dr. ing…. tel. 0745420536

cristian | 13:19, 17.04.2012

buna ziua.Doresc sa ma informez mai in detaliu despre infiintarea unei ciupercarii.In acest sens as dori sa vizitez aceasta ciupercarie din Dolj.Se poate posta adresa sau un nr de telefon .( sunt din Prahova).Va multumesc anticipat.

Cu stima ,Cristian

filip nelu | 21:56, 18.04.2012

buna filip ma numesc din jud. ct. eu ma chinui de cativa ani sa ma apuc si pedici din toate partile cai coplicat …. am cumparat cartea mam informat cat sa putut pe net si mam apucat de treba . am inceput mai putin, eu fac compostu .miceliu lam cumparat.trebuie informatie si curaj.! numeni nu -ti vrea binele sa te ajute sant rari. supces la toti! 0760081167

Monika | 09:39, 16.06.2012

Buna ziua,
Noi ne facem singuri compostul iar miceliul l-am procurat din Italia.
Aveti perfecta dreptate sunt rai
Dau informatii eronate si nu inteleg de ce trebuie sa importam de la unguri si gunoi
La cativa Km de mine este o ferma care importa de la Union din Ungaria
Noi incercam asa singurei pentru ca nu ne permitem sa importam pretul este de la 130 de euro pana la 170
Un transport un camionde 20 de tone costa 10.000de euro
Spuneti-ne varog ce productie ati avut cu compostul propriu?
Noi mergem pe reteta cu balegar de cal/
MUltumim anticipat!

pop vasile | 22:53, 11.06.2012

as dori sa pot lua legatura cu parintele ioan roman,din gorj.

ion | 17:23, 20.06.2012

Sunteti total dezinformata cat costa transportul, acesta costa 1 Euro/km.

ilovan.gheorghe. | 17:58, 08.01.2013

am.facut.comanda pentru.cartea.CULTIVAREA.CIUPERCILOR.si.nu.am.primit.nici.telefon.nici.nu.a.venit.curierul.cu.cartea. AM.NEVOIE.DE.CARTE. va.multumesc

Ioana Tudor | 16:39, 09.02.2014

Unde ati comandat carte ??
Eu pot sa va trimit Ghid de cultura ciupercilor la 30 lei + taxe postale sau Cultura ciupercilor pentru incepatori.
Curs de ciupercar, la Bucuresti.
http://www.totuldespreciuperci.blogspot.ro

Nicu Daniela | 21:10, 10.04.2013

Buna seara.As dori sa il intreb pe domnul Roman suma exacta la care sa ridicat investitia,cu sau fara fonduri europene?

ionut | 19:22, 17.05.2013

TEHNOLOG CIUPERCAR, ASIGUR INF. CONSTRUCTIE CIUPERCARIE, FURNIZORI COMPOST, TURBA, TEHNOLOGIE CULTURA. TEL. 0757182056.

george enache | 14:52, 06.03.2015

sunt un tanar de 26 ani care a inceput o afacere cu ciuperci…acest individ pe nume ion chimbeschi a vrut sa ma atraga in plasa lui si a reusit aducandul la mine sa ma invete cheile afacerii….ma pus sa semnez un contract facut de el cu ganul sa ma falimenteze…de la inceput…aveti grija fratilor ca este un sarlatan si un hot care nu are ce manca…si vrea sa castige dupa munca voastra…sa nu patiti si voi ce am patit eu…asta va doresc…o zi buna

robert | 11:16, 17.04.2015

stiti cumva un tehnolog in zona Ardealului disponibil ,sunt interesat pentru ciupercarie rog mail tricostyle@yahoo.com

Spune-ti parerea!Numele si prenumele:

Email:

Ultima ora

Editorial"Zic si eu, nu dau cu paru'!"

Instituția Giurcău


Autor: Cosmin Pigui


Ce s-a publicat în paginile acestui ziar, dar și ce se va mai publica, trebuie luat de către autoritățile competente ca denunțuri asupra unor fapte de natură penală. Știm bine că, în urmă cu ceva ani, în întreg sistemul de stat era o adevărată haiducie, la fel ca și în minerit și energie. De ceva timp s-au mai schimbat treburile

Citeste tot articolul
00:00, 07.04.2015 | 975 Vizualizari | 0 Comentarii

Exclusiv

Ciurel: „Exproprierile sunt blocate de interese”


Autor: Cristi Popescu


Managerul Complexului Oltenia, Laurenţiu Ciurel, spune că şansele ca legea privind exproprierile de utilitate publică să fie aprobată s-au cam dus pe Apa Sâmbetei. Ciurel spune că, încă din noiembrie, urmare a reorganizării ministerelor, s-au făcut nevăzute unele documente importante care fac imposibilă continuarea procedurilo

Citeste tot articolul
00:08, 17.04.2015 | 514 Vizualizari | 2 Comentarii

Foto Exclusiv

Foto Exclusiv

Dezvaluiri

Temelescu rămâne cu amenda pentru alcool


Autor: Cristi Popescu


Viorel Temelescu, fostul vicepreședinte al Clubului Pandurii Târgu-Jiu, rămâne cu amenda penală primită prin decizia instanței, într-un proces în care a fost condamnat pentru că a condus mașina băut. Temelescu a fost prins la volan cu o alcoolemie de 1,65 la mie în sânge, în 13 iunie 2013, fiindu-i întocmit dosar penal. În

Citeste tot articolul
00:07, 16.04.2015 | 212 Vizualizari | 1 Comentariu

Social

Abuzuri sesizate la Telefonul Copilului


Autor: Nicoleta Vaduva


Peste 30 de sesizări au fost înregistrate în acest an la Compartimentul „Telefonul Copilului” din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, cele mai multe referindu-se la neglijenţă din partea părinţilor sau rudelor apropiate. „La nivelul DGASPC Gorj, de la începutul anului, în cadrul Compartim

Citeste tot articolul
00:00, 17.04.2015 | 91 Vizualizari | 0 Comentarii