Nr. 846 | 02.09.2014 | Ziar fondat si condus de Cosmin Pigui

Cula Glogovenilor, disputată în instanţă

Autor: Alexandru Preda | 00:07, 16.07.2013 | 1,821 Vizualizari | 0 Comentarii

Cula Glogovenilor, construcţie de o importanţă istorică deosebită în zona Gorjului, se află şi în clipa de faţă într-o situaţie incertă, fiind disputată, nu de un moştenitor „răsărit” peste noapte, ci de Fundaţia Comercială Română şi sindicatele din minerit. Se doreşte ca monumentul arhitectural să fie trecut din nou în proprietatea Consiliului Local Glogova şi preluat în administrare de către EMC Motru. Succint, vă vom prezenta mai multe momente, dar şi situaţii prin care a trecut Cula Glogovenilor, de-a lungul timpului.

 Pierdută la cărţi

Cula Glogovenilor, în forma ei actuală, este ridicată în jurul veacului al XVIII-lea. Trecând peste obstacolele istoriei, cula ajunge pe mâinile boierului Radu Vernescu, în 1884, în urma unui joc de noroc cu un descendent ,,neidentificat” al glogovenilor. Anul 1887 aduce cula în patrimoniul statului, alături de o parte a moşiei şi rămâne în administrare până la naţionalizare. Urmează o perioadă neagră: Cula Glogovenilor devine muzeu, grajd de animale şi sediu CAP, după care, prin decizia numărul 142 din 1982, Comitetul Executiv al Consiliului Popular al judeţului Gorj ,,transmite din administrarea comunei Glogova, judeţul Gorj, în administrarea operativ directă a Combinatului Minier Motru «Casa Glogovenilor», monument de arhitectură situat în comuna Glogova”.

Toate aceste demersuri, de trecere a culei în patrimoniul Combinatului Minier Motru, pentru întreţinere şi modernizare, au fost realizate de ministrul Minelor de la acea perioadă, Marin Ştefanache. După ’90, cula este întreţinută şi administrată de sindicatele din minerit.

 Restauratorii şi-au lăsat amprenta pentru posteritate

În anii ’80, mai precis în 1984, a avut ultima restaurare masivă a clădirii. Marin Ştefanache a ,,arvunit” meşteri din minerit care s-au ocupat de refacerea completă, de la fundaţie, la acoperiş şi până la cele mai mici detalii de arhitectură. ,,De la temelie, ziduri şi până la acoperiş, toată arhitectura este făcută de Combinatul Minier. S-a păstrat arhitectura, nu s-a modificat nimic. Ultima treaptă de la scara ovală, pe partea de jos, poartă inscripţionat numele tâmplarilor care au lucrat: Cornelie Picioruşi şi Constantin Plăveţ”, a declarat Adrian Giurcău, şef serviciu resurse umane la Cariera Roşiuţa şi fost director al EMS Motru.

 Pasată între CL Glogova şi EMC Motru

În 2003, este semnat protocolul nr. 2.103/10.04.2003 în care se stabilea că EMC Motru predă către Primăria comunei Glogova, Cula Glogovenilor în valoare de 8.859.344 de lei, pentru administrare, pentru că, la data de 5 septembrie 2002, prin Hotărârea de Guvern numărul 973 a fost făcută inventarierea bunurilor ce aparţin comunei Glogova, iar la poziţia 53, având codul de clasificare 1.6.2, se regăseşte Cula Glogovenilor, cu o suprafaţă construită de 272 de metri pătraţi, alături de alţi 22.000 de metri pătraţi de teren aferent.

La nici o lună de la semnarea acestui protocol, pentru că la primăria din Glogova era ,,foamete” mare şi banii nu erau destui pentru a întreţine clădirea, este semnată „o minută” între reprezentanţii Primăriei Glogova, primarul Nicolae Fotescu, viceprimarul Vergiliu Neagu şi reprezentanţii EMC Motru, directorul Mihail Dafinoiu, contabilul şef Nicolae Viaşu şi consilierul juridic, jr. Ştefan Aldulescu. Părţile conveneau ca obiectivul Cula Glogovenilor să fie administrat în continuare de către EMC Motru, ,,drept pentru care Primăria Glogova cedează cu titlu gratuit dreptul de folosinţă asupra acesteia pe o perioadă ce se va negocia ulterior, dar care nu va fi mai mică de 10 ani”. EMC Motru nu a intrat în administrarea culei, întrucât conducerea CNLO nu s-a înţeles în această privinţă.

 „A rămas totul în aer”

,,În 2002, după ce s-a dat Hotărârea de Guvern şi a intrat Cula înapoi în administrarea Consiliului Local Glogova, ca şi monument istoric de valoare excepţională, primăria, deci fostul primar Fotescu şi ex-viceprimarul Neagu, au încheiat cu EMC un protocol şi o minută în care se menţiona că ei nu pot întreţine cula, iar pe o perioadă de cel puţin 10 ani, sunt de acord ca obiectivul să fie administrat tot de EMC. Au pus nişte termeni şi condiţii, dar totul a fost lăsat la latitudinea Adunării Generale a Acţionarilor din CNLO să aprobe un contract de administrare. Consiliul de administraţie al CNLO a fost de acord să facă iniţial, apoi în AGA nu au mai căzut la înţelegere. Deci a rămas totul în aer! Între exploatarea minieră şi comuna Glogova, nu s-a mai încheiat nimic, nici un contract de administrare, de concesiune”, a mai declarat Adrian Giurcău, fost consilier local în comuna Glogova.

În 2005, prin Hotărârea Consiliului Local Glogova nr. 582 din 30.03.2005, în cadrul unei şedinţe extraordinare, s-a aprobat darea în administrare a obiectivului Cula Glogovenilor către EMC Motru, începând cu data 01.04.2005.

 Fundaţia Comercială Română, noul ,,stăpân” al culei

Anul 2006 aduce un nou ,,stăpân” Culei Glogovenilor. Este încheiat un contract de asociere în participaţiune între Consiliul Local Glogova şi Fundaţia Comercială Română, cu sediul în Bucureşti. Obiectul contractului, semnat de Ion Şalapa, edilul localităţii şi administratorul fundaţiei, Ion Pârgaru, îl constituia desfăşurarea în comun de activităţi economice şi sociale privind protejarea, conservarea, promovarea, exploatarea şi valorificarea potenţialului comunei şi de orice altă natură a zonei istorice Cula Glogovenilor, cât şi realizarea în comună a unor activităţi economice şi sociale în interes public.

 Cula, tranşată în instanţă

,,S-a desfăşurat un ciclu pe comercial. Curtea de Apel Craiova a dat câştig de cauză fundaţiei, în sensul că au declarat instanţa necompetentă, cea comercială. Şi au avut dreptate, pentru că eu iniţial făcusem acţiunea pe contencios administrativ, pentru că eu ştiam că contractul ăsta fiind încheiat de ei, de primărie, era un act administrativ, nu era un act comercial. Ei l-au declarat că nu trebuia să se judece pe comercial şi l-au trecut pe contencios administrativ. Am luat-o de la capăt, pe instanţa de contencios administrativ, l-am anulat din nou la Tribunal Gorj, s-a finalizat la Gorj. Ei au făcut recurs la Craiova. La Curtea de Apel au cerut suspendarea, Fundaţia Comercială Română a cerut suspendarea procesului pe motiv că o adresă a Primăriei Glogova ar fi fost făcută în fals. S-a desfăşurat procesul penal la Motru, s-a făcut recurs şi pe la Târgu-Jiu, iar acum este în faza de finalizare a acestei lature penale de la Tribunalul Gorj. Dar nu a avut dreptate Fundaţia Comercială Română. Rămâne, ca după ce vine hotărârea de la Tribunalul Gorj, să repunem pe rol… dar este suspendat din ianuarie 2011”, a mai precizat fostul consilier local.

 Obiect al Corpului de Control al prefectului

Într-un raport semnat de Nicolae Sichitiu, de la Corpul de Control al Prefectului Ion Florescu, se arăta că închirierea sau concesionarea Culei Glogovenilor nu putea fi efectuată decât prin licitaţie, ori aceste condiţii nu au fost respectate. Acesta vorbeşte şi de un fals de dare în administrarea culei către E.M.C Motru într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local care în realitate nu a existat.

Corpul de Control al Prefectului a efectuat în 2009 un control la Primăria comunei Glogova, unde a verificat mai multe aspecte în urma petiţiei înregistrate cu numărul 495/2009, adresată de secretarul comunei Glogova, Maria Mutu, dedicând un amplu ,,comentariu” administrării Culei Glogovenilor în materialului de verificare. În concluzia raportului, s-au propus ,,măsuri sancţionatorii asupra persoanelor vinovate şi sesizarea organelor de cercetare penală”.

 Cula, la Curtea de Apel Craiova

În momentul de faţă, este un proces pe rol la Curtea de Apel Craiova, cu Fundaţia Comercială Română, Complexul Energetic Oltenia – Divizia Minieră Târgu-Jiu, prin Exploatarea Minieră de Carieră Motru, şi Primăria Comunei Glogova, prin care se urmăreşte rezilierea actelor de concesiune şi administrare a Culei Glogovenilor, şi anume actul de asociere în participaţiune.

,,Este un proces pe rol, la Curtea de Apel, cu Fundaţia Comercială Română (…). Exista între Primăria Comunei Glogova şi Complexul Energetic Oltenia, CNLO la acea vreme, un protocol prin care dânşii o aveau în administrare (n.r. cula), dumnealor făcând şi reparaţiile necesare acolo. Protocolul respectiv s-a anulat în instanţă. (…) Ştiu că este un proces, la Curtea de Apel, pe rol. Nu s-a dat o decizie, pentru că se apropia de decizia definitivă, iar cei de la Fundaţia Comercială Română au mers pe partea cealaltă, penală, de anulare a actului”, a spus Gheorghe Alpredi, primarul comunei Glogova.

„Nu am bani să administrez cula!”

Deşi este un proces pe rol, în care este disputată partea administrativă, primarul din Glogova afirmă că imobilul face parte din domeniul public al comunei. Alpredi a precizat că nu poate întreţine imobilul şi va aştepta decizia definitivă a instanţei de judecată pentru a vedea ce căi legale va ,,ataca” pentru a da în administrare cula. ,,Cula este în domeniul public al Primăriei Glogova, prin Monitorul Oficial al României. Este a noastră, aceste imobile nu se pot vinde. S-au făcut nişte acte, să o concesioneze, oricum, un act făcut aşa… să fie făcut. Nu ştiu ce o să urmeze, pentru că eu ca primărie nu ştiu dacă o să pot să o administrez! Nu am bani! În raport cu ce o să hotărască instanţa, o să vedem cine o să o administreze”, a mai precizat Alpredi.

EMC se ocupă în continuare de întreţinere culei

Chiar dacă situaţia Culei Glogovenilor este în continuare incertă, iar cei de la Fundaţia Comercială Română ar trebui să se ocupe de întreţinere şi administrare, Adrian Giurcău a precizat că EMC-ul se ocupă în continuare de plata utilităţilor şi lucrările de întreţinere: ,,(…) Sindicatele şi EMC-ul au întreţinut-o pur şi simplu benevol. Şi în prezent avem doi salariaţi de la Minprest care sunt îngrijitori acolo, plus curentul, apa, toate utilităţile sunt plătite de Cariera Lupoaia”.

În momentul de faţă, Cula rămâne însă în centrul unei dispute care pare să nu se mai termine de ani buni, unii afirmând că este ca în blestemul ultimului urmaş glogovean, când îşi pierdea averea la cărţi.


Spune-ti parerea!Numele si prenumele:

Email:

Ultima ora

Editorial"Zic si eu, nu dau cu paru'!"

Sancționarea nesimțirii


Autor: Cosmin Pigui


Ordonanța traseiștilor, așa cum o numesc cei din opoziție, a început să aibă efecte și la Gorj. Chiar dacă încă nu s-a publicat în Monitorul Oficial, unii aleși locali s-au și grăbit să anunțe, în special, că părăsesc ACL. Majoritatea plecărilor se vor regăsi la PNL și PDL, consilierii locali, mai ales, fiind cei nem

Citeste tot articolul
00:00, 02.09.2014 | 116 Vizualizari | 0 Comentarii

Exclusiv

CEO recuperează cu greu milioanele plătite inventatorilor


Autor: Cristi Popescu


Complexul Energetic Oltenia încearcă, din primăvara acestui an, să recupereze o parte din sumele plătite aiurea unor inventatori. Fostul Complex Turceni a achitat, într-un singur an, peste 1,5 milioane de euro către patru persoane, deținătoare ale unor brevete de invenție, însă unele dintre ele au fost desființate de Înalta Cu

Citeste tot articolul
00:09, | 659 Vizualizari | 0 Comentarii

ANGAJĂM TEHNICIAN SERVICE AUTOMATE DE CAFEA

Cerinţe: - cunoştinţe de bază de mecanică şi electrotehnică - seriozitate - spirit organizatoric - domiciliul în Târgu Jiu - experienţă în domeniu şi permis cat. B constituie avantaj CV-urile se depun la e-mail personal@ecafea.ro sau la sediul firmei în Târgu Jiu, Complex Comercial Runcu, str. Prahova, FN.

Foto Exclusiv

Foto Exclusiv

Dezvaluiri

Temelescu, condamnat definitiv pentru alcool


Autor: Cristi Popescu


Fostul vicepreședinte al Clubului Pandurii, Viorel Temelescu, a rămas condamnat definitiv pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice. Nivelul alcoolemiei a fost atât de ridicat încât condamnarea a fost una penală, fiind decisă în luna mai a acestui an. Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu a atacat, însă, deci

Citeste tot articolul
00:10, | 1,018 Vizualizari | 2 Comentarii

Social

Şcolile din Târgu-Jiu, pregătite pentru elevi


Autor: Andreea Tudorescu


Cele 52 de unităţi de învăţământ din municipiul Târgu-Jiu sunt gata să îşi deschidă porţile pentru noul an şcolar ce bate la uşă. Cel puţin asta susţin reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu care au anunţat ieri ce investiţii au fost realizate în această vară, dar şi pe ce segmente s-a pus accentul în procesul de mod

Citeste tot articolul
00:00, | 50 Vizualizari | 0 Comentarii