Nr. 825 | 01.08.2014 | Ziar fondat si condus de Cosmin Pigui
Versiune PDF Gorj Exclusiv

Cula Glogovenilor, disputată în instanţă

Autor: Alexandru Preda | 00:07, 16.07.2013 | 1,751 Vizualizari | 0 Comentarii

Cula Glogovenilor, construcţie de o importanţă istorică deosebită în zona Gorjului, se află şi în clipa de faţă într-o situaţie incertă, fiind disputată, nu de un moştenitor „răsărit” peste noapte, ci de Fundaţia Comercială Română şi sindicatele din minerit. Se doreşte ca monumentul arhitectural să fie trecut din nou în proprietatea Consiliului Local Glogova şi preluat în administrare de către EMC Motru. Succint, vă vom prezenta mai multe momente, dar şi situaţii prin care a trecut Cula Glogovenilor, de-a lungul timpului.

 Pierdută la cărţi

Cula Glogovenilor, în forma ei actuală, este ridicată în jurul veacului al XVIII-lea. Trecând peste obstacolele istoriei, cula ajunge pe mâinile boierului Radu Vernescu, în 1884, în urma unui joc de noroc cu un descendent ,,neidentificat” al glogovenilor. Anul 1887 aduce cula în patrimoniul statului, alături de o parte a moşiei şi rămâne în administrare până la naţionalizare. Urmează o perioadă neagră: Cula Glogovenilor devine muzeu, grajd de animale şi sediu CAP, după care, prin decizia numărul 142 din 1982, Comitetul Executiv al Consiliului Popular al judeţului Gorj ,,transmite din administrarea comunei Glogova, judeţul Gorj, în administrarea operativ directă a Combinatului Minier Motru «Casa Glogovenilor», monument de arhitectură situat în comuna Glogova”.

Toate aceste demersuri, de trecere a culei în patrimoniul Combinatului Minier Motru, pentru întreţinere şi modernizare, au fost realizate de ministrul Minelor de la acea perioadă, Marin Ştefanache. După ’90, cula este întreţinută şi administrată de sindicatele din minerit.

 Restauratorii şi-au lăsat amprenta pentru posteritate

În anii ’80, mai precis în 1984, a avut ultima restaurare masivă a clădirii. Marin Ştefanache a ,,arvunit” meşteri din minerit care s-au ocupat de refacerea completă, de la fundaţie, la acoperiş şi până la cele mai mici detalii de arhitectură. ,,De la temelie, ziduri şi până la acoperiş, toată arhitectura este făcută de Combinatul Minier. S-a păstrat arhitectura, nu s-a modificat nimic. Ultima treaptă de la scara ovală, pe partea de jos, poartă inscripţionat numele tâmplarilor care au lucrat: Cornelie Picioruşi şi Constantin Plăveţ”, a declarat Adrian Giurcău, şef serviciu resurse umane la Cariera Roşiuţa şi fost director al EMS Motru.

 Pasată între CL Glogova şi EMC Motru

În 2003, este semnat protocolul nr. 2.103/10.04.2003 în care se stabilea că EMC Motru predă către Primăria comunei Glogova, Cula Glogovenilor în valoare de 8.859.344 de lei, pentru administrare, pentru că, la data de 5 septembrie 2002, prin Hotărârea de Guvern numărul 973 a fost făcută inventarierea bunurilor ce aparţin comunei Glogova, iar la poziţia 53, având codul de clasificare 1.6.2, se regăseşte Cula Glogovenilor, cu o suprafaţă construită de 272 de metri pătraţi, alături de alţi 22.000 de metri pătraţi de teren aferent.

La nici o lună de la semnarea acestui protocol, pentru că la primăria din Glogova era ,,foamete” mare şi banii nu erau destui pentru a întreţine clădirea, este semnată „o minută” între reprezentanţii Primăriei Glogova, primarul Nicolae Fotescu, viceprimarul Vergiliu Neagu şi reprezentanţii EMC Motru, directorul Mihail Dafinoiu, contabilul şef Nicolae Viaşu şi consilierul juridic, jr. Ştefan Aldulescu. Părţile conveneau ca obiectivul Cula Glogovenilor să fie administrat în continuare de către EMC Motru, ,,drept pentru care Primăria Glogova cedează cu titlu gratuit dreptul de folosinţă asupra acesteia pe o perioadă ce se va negocia ulterior, dar care nu va fi mai mică de 10 ani”. EMC Motru nu a intrat în administrarea culei, întrucât conducerea CNLO nu s-a înţeles în această privinţă.

 „A rămas totul în aer”

,,În 2002, după ce s-a dat Hotărârea de Guvern şi a intrat Cula înapoi în administrarea Consiliului Local Glogova, ca şi monument istoric de valoare excepţională, primăria, deci fostul primar Fotescu şi ex-viceprimarul Neagu, au încheiat cu EMC un protocol şi o minută în care se menţiona că ei nu pot întreţine cula, iar pe o perioadă de cel puţin 10 ani, sunt de acord ca obiectivul să fie administrat tot de EMC. Au pus nişte termeni şi condiţii, dar totul a fost lăsat la latitudinea Adunării Generale a Acţionarilor din CNLO să aprobe un contract de administrare. Consiliul de administraţie al CNLO a fost de acord să facă iniţial, apoi în AGA nu au mai căzut la înţelegere. Deci a rămas totul în aer! Între exploatarea minieră şi comuna Glogova, nu s-a mai încheiat nimic, nici un contract de administrare, de concesiune”, a mai declarat Adrian Giurcău, fost consilier local în comuna Glogova.

În 2005, prin Hotărârea Consiliului Local Glogova nr. 582 din 30.03.2005, în cadrul unei şedinţe extraordinare, s-a aprobat darea în administrare a obiectivului Cula Glogovenilor către EMC Motru, începând cu data 01.04.2005.

 Fundaţia Comercială Română, noul ,,stăpân” al culei

Anul 2006 aduce un nou ,,stăpân” Culei Glogovenilor. Este încheiat un contract de asociere în participaţiune între Consiliul Local Glogova şi Fundaţia Comercială Română, cu sediul în Bucureşti. Obiectul contractului, semnat de Ion Şalapa, edilul localităţii şi administratorul fundaţiei, Ion Pârgaru, îl constituia desfăşurarea în comun de activităţi economice şi sociale privind protejarea, conservarea, promovarea, exploatarea şi valorificarea potenţialului comunei şi de orice altă natură a zonei istorice Cula Glogovenilor, cât şi realizarea în comună a unor activităţi economice şi sociale în interes public.

 Cula, tranşată în instanţă

,,S-a desfăşurat un ciclu pe comercial. Curtea de Apel Craiova a dat câştig de cauză fundaţiei, în sensul că au declarat instanţa necompetentă, cea comercială. Şi au avut dreptate, pentru că eu iniţial făcusem acţiunea pe contencios administrativ, pentru că eu ştiam că contractul ăsta fiind încheiat de ei, de primărie, era un act administrativ, nu era un act comercial. Ei l-au declarat că nu trebuia să se judece pe comercial şi l-au trecut pe contencios administrativ. Am luat-o de la capăt, pe instanţa de contencios administrativ, l-am anulat din nou la Tribunal Gorj, s-a finalizat la Gorj. Ei au făcut recurs la Craiova. La Curtea de Apel au cerut suspendarea, Fundaţia Comercială Română a cerut suspendarea procesului pe motiv că o adresă a Primăriei Glogova ar fi fost făcută în fals. S-a desfăşurat procesul penal la Motru, s-a făcut recurs şi pe la Târgu-Jiu, iar acum este în faza de finalizare a acestei lature penale de la Tribunalul Gorj. Dar nu a avut dreptate Fundaţia Comercială Română. Rămâne, ca după ce vine hotărârea de la Tribunalul Gorj, să repunem pe rol… dar este suspendat din ianuarie 2011”, a mai precizat fostul consilier local.

 Obiect al Corpului de Control al prefectului

Într-un raport semnat de Nicolae Sichitiu, de la Corpul de Control al Prefectului Ion Florescu, se arăta că închirierea sau concesionarea Culei Glogovenilor nu putea fi efectuată decât prin licitaţie, ori aceste condiţii nu au fost respectate. Acesta vorbeşte şi de un fals de dare în administrarea culei către E.M.C Motru într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local care în realitate nu a existat.

Corpul de Control al Prefectului a efectuat în 2009 un control la Primăria comunei Glogova, unde a verificat mai multe aspecte în urma petiţiei înregistrate cu numărul 495/2009, adresată de secretarul comunei Glogova, Maria Mutu, dedicând un amplu ,,comentariu” administrării Culei Glogovenilor în materialului de verificare. În concluzia raportului, s-au propus ,,măsuri sancţionatorii asupra persoanelor vinovate şi sesizarea organelor de cercetare penală”.

 Cula, la Curtea de Apel Craiova

În momentul de faţă, este un proces pe rol la Curtea de Apel Craiova, cu Fundaţia Comercială Română, Complexul Energetic Oltenia – Divizia Minieră Târgu-Jiu, prin Exploatarea Minieră de Carieră Motru, şi Primăria Comunei Glogova, prin care se urmăreşte rezilierea actelor de concesiune şi administrare a Culei Glogovenilor, şi anume actul de asociere în participaţiune.

,,Este un proces pe rol, la Curtea de Apel, cu Fundaţia Comercială Română (…). Exista între Primăria Comunei Glogova şi Complexul Energetic Oltenia, CNLO la acea vreme, un protocol prin care dânşii o aveau în administrare (n.r. cula), dumnealor făcând şi reparaţiile necesare acolo. Protocolul respectiv s-a anulat în instanţă. (…) Ştiu că este un proces, la Curtea de Apel, pe rol. Nu s-a dat o decizie, pentru că se apropia de decizia definitivă, iar cei de la Fundaţia Comercială Română au mers pe partea cealaltă, penală, de anulare a actului”, a spus Gheorghe Alpredi, primarul comunei Glogova.

„Nu am bani să administrez cula!”

Deşi este un proces pe rol, în care este disputată partea administrativă, primarul din Glogova afirmă că imobilul face parte din domeniul public al comunei. Alpredi a precizat că nu poate întreţine imobilul şi va aştepta decizia definitivă a instanţei de judecată pentru a vedea ce căi legale va ,,ataca” pentru a da în administrare cula. ,,Cula este în domeniul public al Primăriei Glogova, prin Monitorul Oficial al României. Este a noastră, aceste imobile nu se pot vinde. S-au făcut nişte acte, să o concesioneze, oricum, un act făcut aşa… să fie făcut. Nu ştiu ce o să urmeze, pentru că eu ca primărie nu ştiu dacă o să pot să o administrez! Nu am bani! În raport cu ce o să hotărască instanţa, o să vedem cine o să o administreze”, a mai precizat Alpredi.

EMC se ocupă în continuare de întreţinere culei

Chiar dacă situaţia Culei Glogovenilor este în continuare incertă, iar cei de la Fundaţia Comercială Română ar trebui să se ocupe de întreţinere şi administrare, Adrian Giurcău a precizat că EMC-ul se ocupă în continuare de plata utilităţilor şi lucrările de întreţinere: ,,(…) Sindicatele şi EMC-ul au întreţinut-o pur şi simplu benevol. Şi în prezent avem doi salariaţi de la Minprest care sunt îngrijitori acolo, plus curentul, apa, toate utilităţile sunt plătite de Cariera Lupoaia”.

În momentul de faţă, Cula rămâne însă în centrul unei dispute care pare să nu se mai termine de ani buni, unii afirmând că este ca în blestemul ultimului urmaş glogovean, când îşi pierdea averea la cărţi.


Spune-ti parerea!Numele si prenumele:

Email:

Ultima ora

Editorial"Zic si eu, nu dau cu paru'!"

Necaz și indolență


Autor: Cosmin Pigui


Viiturile și inundațiile sunt capul de afiș al presei din ultimele zile. Imaginile spectaculoase cu ziduri luate de apă, cu poduri prăbușite, cu grădini și terenurile agricole inundate, au avut cea mai mare căutare în rândul populației. Am observat cum la Novaci toate transmisiile televiziunilor în direct erau realizate de lângă o

Citeste tot articolul
00:00, 01.08.2014 | 62 Vizualizari | 0 Comentarii

Exclusiv

Afacerea „Balastiera” a „rupt” podul peste Gilort


Autor: Cristi Popescu


Odată trecută furia apelor şi încheierea evaluării pagubelor produse, încep să apară şi informaţiile cu privire la posibilele cauze ale acestor dezastre care au lăsat familii fără agoniseala de o viaţă sau localităţi întregi fără energie electrică sau gaze. Unele, cum este cazul comunei Albeni, au avut mult de pierdut.

Citeste tot articolul
00:10, | 596 Vizualizari | 0 Comentarii

Publicitate

  Saeco

Foto Exclusiv

Foto Exclusiv

Dezvaluiri

Inundaţiile de la Novaci, cu legături în PDL


Autor: Cristi Popescu


Zeci de familii au fost nenorocite în urma inundaţiilor produse în ultimele zile în Novaci, pe râul Gilort. Problema este însă că, după câte se pare, la baza acestor năpăstuiri nu stă doar furia naturii, ci lucrările făcute prost de firme care au câştigat pe prietenii politice anumite licitaţii. Potrivit autorităţilor lo

Citeste tot articolul
00:07, | 235 Vizualizari | 0 Comentarii

Social

FNME ameninţă iar cu proteste


Autor: Cristi Popescu


Liderii de la Federaţia Naţională Mine Energie s-au trezit, după ce au rămas pe tuşă, că vor să negocieze cu administraţia CE Oltenia. Aceştia au trimis o notificare companiei, în care cer dialogul cu conducerea, în caz contrar, fiind dispuşi să picheteze sediul Prefecturii, Guvernului şi al Complexului Oltenia. Uluitoare su

Citeste tot articolul
00:06, | 147 Vizualizari | 0 Comentarii