Nr. 989 | 01.04.2015 | Ziar fondat si condus de Cosmin Pigui

Jaful PDL de la CE Oltenia, denunțat la DNA

Autor: Alin Sipanu | 00:10, 08.05.2013 | 2.671 Vizualizari | 3 Comentarii

Corpul de Control al primului ministru a făcut public un raport sintetizat al verificărilor făcute anul trecut la subunităţile Complexului Energetic Oltenia. Fostele companii care au fuzionat, respectiv complexurile Rovinari, Turceni și Craiova, precum şi SNLO, au fost conduse de indivizi care, în perioada următoare, vor trebui să dea cu subsemnatul la DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Sponsorizări în perioade dificile, suplimentări ilegale ale contractelor sau încheierea unora fără acoperire legală sunt principalele acuze care gravitează în jurul acestor subunităţi şi, interesant, în jurul a doar câteva firme. În ceea ce-i priveşte pe responsabilii „din sistem” putem enumera pe Tiberiu Trotea, Emanoil Dragomirescu, Octavian Graure, Daniel Burlan sau Constantin Bălăşoiu.

Potrivit raportului Corpului de control al primului ministru, în perioada 1 ianuarie 2010-31 decembrie 2012, au fost încheiate, atât de fostele complexuri şi SNLO, cât şi, ulterior, de CEO, contracte cu trei firme în valoare totală de peste 350 de milioane de lei (peste 3.500 de miliarde de lei vechi). Astfel, cu Alpha Construct Sistem Drobeta Turnu Severin au fost încheiate 45 contracte, cu o valoare totală contractată de 82.167.904,25 de lei, fără TVA, din care s-au efectuat plăţi în sumă de 49.101.578,07 de lei, fără TVA până la înfiinţarea CEO. De asemenea, cu societatea Succes Nic Com SRL din Runcu au fost încheiate 26 de contracte cu o valoare totală contractată de 41.481.520,55 de lei, fără TVA, din care s-au efectuat plăţi în sumă de 5.267.148,14 RON, fără TVA. Nu în ultimul rând, cu Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse SA Bâlteni au fost încheiate 84 de contracte cu o valoare totală de 183.741.002,61 de lei, fără TVA, din care s-au efectuat plăţi în sumă de 148.236.323,06 RON, fără TVA. Ulterior, după înfiinţarea CEO, firmele Alpha Construct Sistem şi TPSUD Bâlteni au mai încheiat 9 contracte, cu o valoare totală de 45.589.030,76 de lei, fără TVA, din care s-au efectuat plăţi în sumă de 6.539.129,29 lei, fără TVA.

 Contracte acordate ilegal

Sumele din aceste contracte nu ar fi neapărat o problemă, mai ales că sunt valori normale pentru companii de talia celor din sistemul energetic gorjean. Problema este că o bună parte din bani a fost plătită sau contractată cam ilegal. Primul lucru în neregulă constatat de corpul de control al premierului a fost că pentru contracte, contracte subsecvente sau acte adiţionale în valoare de peste 219 milioane de lei (50 de milioane de euro) nu a fost făcut un control financiar preventiv. Mai concret, au fost încheiate cam după ureche sau, după cum au constatat reprezentanţii corpului de control, prin încălcarea legii. Iar faptul că nu au avut o viză de control financiar preventiv a permis ca de la semnarea lor, neregulile să curgă gârlă.

 Suplimentări după ureche

Una dintre ele, destul de gravă, de altfel, este suplimentarea, prin acte adiţionale, a contractelor, pentru servicii neincluse în varianta iniţială a documentului. OUG 43/2006 prevede că actele adiţionale nu trebuie să depăşească, luate la un loc, 20% din valoarea contractului iniţial. Ei bine, încălcând cu bună ştiinţă legea, în perioada decembrie 2010-aprilie 2012, conducerea Complexului Energetic Rovinari, din care făcea parte atunci Tiberiu Trotea –  director general, Vasile Avram – contabil şef, Ion Rebedea, director Comercial sau Emanoil Dragomirescu – director comercial adjunct, au încheiat acte adiţionale la trei contracte de achiziţie publică prin care valoarea acestora a fost suplimentată cu peste 20%. Cumulat, cele trei contracte au fost suplimentate cu vreo 7,1 milioane lei (1,7 milioane euro), bani care, cu încălcarea legii, au ajuns la TPSUD Bâlteni, Succes Nic Com şi Expres Transport SRL, cel mai probabil fiind vorba de contracte de prestări servicii de transport.

 Contracte subsecvente, semnate „pe naşpa”

Poate nu de puţine ori, lumea s-a întrebat de ce anumite firme, inclusiv cele menţionate mai sus, câştigă mereu contractele puse la bătaie de fostele companii. Ei bine, răspunsul îl dau tot reprezentanţii Corpului de control. Mai pe înţelesul tuturor, succesul în afacerile cu companiile venea, de multe ori, pentru că se încălca, flagrant, legea.

Concret, pentru a evita licitaţiile, erau semnate contracte subsecvente în baza unui acord-cadru. Problema este că era invocat un astfel de acord… care nu mai era valabil!

Spre exemplu, Complexul Turceni, condus la acea vreme de Octavian Graure, a încheiat cu asocierea formată din TPSUD Bâlteni, Maninter Car SRL şi Romferex Import-Export Băleşti două contracte subsecvente în baza unui acord-cadru, 678 din 1 septembrie 2008, după ce acesta expirase. Paguba a fost de 590.409 de lei, fără TVA. Acelaşi Complex Turceni a încheiat, doar cu TPSUD Bâlteni, două contracte subsecvente, unul în valoare de 18.479.306 de lei (4,5 milioane euro) şi altul în valoare de 719.408 de lei, ambele pe o durată de 12 luni, invocând un acord-cadru care nu mai era valabil, eludând, astfel, legea, şi evitând licitaţia.

 Dărnicie penală la fostul CE Rovinari

Mul mai darnică a fost însă conducerea CE Rovinari, care a primit oferta firmei TPSUD Bâlteni la un contract de 7,5 milioane de lei (1,8 milioane euro), după ce termenul legal de primire a documentelor expirase. La vreo cinci zile, mai concret. Astfel, deşi primirea ofertelor era posibilă doar până pe 22.03.2011, oferta TPSUD a fost primită şi, mai mult, declarată câştigătoare, în data de 28.03.2011.

Potrivit legii, oferta trebuia returnată şi procedura anulată. De unde! Conducerea CE Rovinari a decis că e mai bine ca acest contract, deşi atribuit ilegal, să fie suplimentat. Şi, normal, nu avea cum decât tot ilegal. Astfel, la contractul iniţial au fost semnate două acte adiţionale în valoare totală de 3.936.590 de lei, adică, mai clar, cu peste 51,84% din valoarea contractului iniţial.

 Bălăşoiou a luat, ilegal, un Touareg de 35.000 de euro

Nici la Craiova lucrurile nu stau prea bine. Potrivit raportului Corpului de control, în 23 noiembrie 2011, conducerea companiei, în speţă directorul Constantin Bălăşoiu, a cumpărat un Volkswagen Touareg în valoare de 35.750 de euro „cu încălcarea dispoziţiilor legale”. Din 2010, achiziţia sau închirierea de autoturisme se poate face doar „în situaţii temeinic justificate, numai pe baza unui memorandum aprobat de Guvern”. Ei bine, Bălăşoiu nu a ţinut prea mult cont de Guvern, doar era cel care l-a susţinut în funcţie, şi a demarat procedurile. S-a constatat însă că achiziţia a fost ilegală, întrucât licitaţia era „cu dedicaţie” – s-a cerut ca maşina să fie în mod expres un VW Touareg – şi, mai mult, s-a impus un termen preferenţial de livrare, foarte scurt, de doar 9 zile, restricţionând, astfel, participarea unor operatori economici.

 Nereguli şi la SNLO

Aceleaşi restricţii privind achiziţia sau închirierea de utilaje au fost valabile şi pentru directorul SNLO, Daniel Burlan. Evident, l-a durut în cot. Astfel, fără aprobarea Guvernului, aşa cum cere legea, a încheiat contracte de închiriere de autoturisme cu TPSUD Bâlteni, Succes Nic Com, Romferex Import-Export SRL Băleşti şi SC Blasova din Mateeşti, Vâlcea, în valoare totală de 1.654.908 de lei, fără TVA.

 Abuz în serviciu în formă calificată

Raportul Corpului de control a fost trimis la mai multe instituţii pentru a continua verificările. Cea mai importantă dintre instituţii este, de departe, Direcţia Naţională Anticorupţie, unde au fost sesizate, în multe din cazurile prezentate anterior, fapte de natură penală, respectiv abuz în serviciu contra intereselor publice şi abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Singurul care scapă de acuzaţia din urmă este directorul fostului Complex Craiova, achiziţia Touareg-ului nefiind considerată o infracţiune chiar atât de gravă. În rest, abuzul în serviciu în formă calificată este acuzaţia pentru care, pe viitor, vor trebui să răspundă, în principiu, Tiberiu Trotea, Daniel Burlan, Octavian Graure, în prezent şef la Romag Termo din cadrul RAAN, sau Emanoil Dragomirescu, fost director comercial adjunct la CE Rovinari şi pedelist de frunte, în perioada lui Ionel Manţog.


gogu | 19:59, 08.05.2013

Bravo domnu sipanu, sa traiasca usl!

radu | 20:27, 08.05.2013

am aflat despre frauda; bun; dar se vor lua masuri cu cei enumerati?????????????????????????????????????? astepta, rezultate; sa speram ca acum , cei care au furat ca-n codru, vor plati; au bani, au vile, au masini;

olteanu | 20:57, 20.05.2013

Domnilor anchetatori si la ora actuala la Turceni se fac o gramada de nereguli verificatil pe domnul Vitejeanu ce firme favorizeaza si multi alti

Spune-ti parerea!Numele si prenumele:

Email:

Ultima ora

Editorial"Zic si eu, nu dau cu paru'!"

Pe când ANAF verifică jaful bisericesc?


Autor: Cosmin Pigui


O țară întreagă se minunează când vede că unele acțiuni ale Antifraudei au intrat în derizoriu, pentru sume mărunte, de câțiva bani, dând amenzi grase și închizând activitatea economică a unor agenți economici semnificativi. Este clar că deja s-a exagerat și că menirea lor este alta, chiar și aceea de prevenire, existând

Citeste tot articolul
00:00, 31.03.2015 | 442 Vizualizari | 1 Comentariu

Exclusiv

5.000 de euro pentru fiica lui Ţundrea


Autor: Alin Petre


Nicoleta Popovici, fiica lui Marcel Țundrea, gorjeanul care a făcut 12 ani de închisoare pentru crimă, fără să fie vinovat, va încasa despăgubiri de 5.000 de euro de pe urma tatălui ei. „Admite apelul. Schimbă sentinţa civilă în sensul că admite acţiunea în parte. Obligă pârâtul către reclamantă la plata unei despăg

Citeste tot articolul
00:00, 02.04.2015 | 9 Vizualizari | 0 Comentarii

Foto Exclusiv

Foto Exclusiv

Dezvaluiri

Selecție „cu pile” pentru Directoratul CEO


Autor: Cristi Popescu


Numirile în posturile din Directoratul Complexului Energetic Oltenia erau la un pas să fie făcute „cu pile”, sub oblăduirea fostului Consiliu de Supraveghere. Oameni-cheie care s-au înscris în cursă pentru ocuparea funcției au ratat, însă, șansa de a ajunge pe „lista scurtă” și, ulterior, să fie propuși pentru una din

Citeste tot articolul
00:10, | 8 Vizualizari | 0 Comentarii

Social

Stau pe un zăcământ de gaze, dar se încălzesc cu lemne


Autor: Alin Petre


Mai mulți localnici din comuna Licurici încasează chirie pentru sondele PETROM ce se află pe terenurile lor. Chiria pornește de la doi lei pentru un metru pătrat și ajunge la șapte lei. Pentru oamenii din Licurici, banii de la PETROM sunt o gură de oxigen, pentru că cei mai mulți nu au locuri de muncă. „PETROM ne plătește ch

Citeste tot articolul
00:00, | 5 Vizualizari | 0 Comentarii